Vabljeni na Dan za žarke 2014 – 9. DAN SONCA

SONČNI DNEVI NA TRUBARJEVI RAŠCI

Dan_sonca_0465

Nedelja, 10. 8. 2014, od 12h dalje: DAN ZA ŽARKE – 9. DAN SONCA

Z mentorji boste spoznali lokostrelstvo, si izdelali lovilce sanj, pisane lutke, prašek za pranje, risarije, okvirčke za slike in še kaj … ob vodi se boste lahko rekreirali – igrali badminton in odbojko, se popeljali s čolnom in se pomerili v pastirski igri kozaklamf. V sončni okrepčevalnici na prostem pa bomo poskrbeli, da ne boste lačni. V senci boste lahko prebirali knjige iz naše knjižnice ob vodi. Obiskali boste lahko tudi Trubarjevo spominsko sobo. 

Primerno za vse gneracije, sončni družinski dan vas kliče v svoje okrilje!

ds12000 dan_sonca_041

PRODROBNEJE O PROGRAMU:

LOKOSTRELSKO DRUŠTVO TURJAK

Kdo ne občuduje lokostrelcev v filmih in zgodovinskih knjigah? Tudi vi lahko postanete ob pomoči izkušenega lokostrelca pravi natančni zadevalci tarč. Če se nas bo dovolj nabralo, bomo izvedli tudi lokostrelski turnir, pravi predsednik Božo Kovačič.

Dan_sonca_07_0568 ds09_176

UOKVIRJENKE – Maja Kavčič, vzgojiteljica in ustvarjalka

Počitniške fotografije tokrat ne bodo ostale brez lepih okvirjev, ki jih boste izdelali iz odpadnega papirja v tehniki mozaika. Pridružite se Maji in si naredite ravno pravšnje uokvirjenke.

rasica11_054 rasica11_141

LOVILCI SANJ in NAVDIHA – Darinka Grmek Štrukelj, Marija Mohorič

V delavnici, v kateri si iz naravnih in drugih materialov pletete s pomočjo mentoric in po lastni zamisli pajčevino sanj, ne bo manjkalo dobre volje. Darinka poleg pletenja košar, izdelovanja različnih predmetov, tudi slika in tako kot Marija, piše poezijo, obe pa se radi tudi pogovarjata.

LUTKE iz naravnih materialov – Saška Strnad

Lutke iz žlic, vejic, blaga, gumbov in drugih materialov: pravljični junaki, živalice, izmišljeni liki – ustvarjali boste s Sašo Strnad, ustanoviteljico ST*ART umetniške skupine pri TD Podgora, Dobrepolje, ki je pesnica in likovnica in z njeno pomočjo vam bo uspelo narediti unikatno, čisto vašo lutko.

BRALNICA OB VODI – Ana Porenta

Mladi bralci bodo brezplačno prejeli slikanice V Ravnem in Krivem kraljestvu Ane Porenta. Kar takoj bodo lahko pričeli dorisovati / barvati, se pogovarjati z avtorico. Bralnica ob vodi  pa bo vsebovala raznolike knjige (romani, pesmi …) iz priročne knjižnice Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti, da bo lahko vsakdo v njej našel kaj zase.

narava-delavnica ds12088

RISALNA USTVARJALNICA ZA MALE PRSTE – Gregor Štrukelj, Marija Nabernik

Priložnostni risarski ustvarjalec in umetniški navdušenec Gregor ter ilustratorka in slikarka Marija vas bosta izzvala, da ustvarjate, rišete in packate po svoji zamisli, malo vam bosta pa tudi pomagala. Le kaj bo nastalo? Morda razstava med jelšami ob Rašici … kdo ve.

PRAŠKI za PRALNE podvige – Mateja Podkrajšek, Martina Padar

Mateja Podkrajšek je mlada ustvarjalka, ki dneve preživlja v naravi, kjer nabira zelišča, iz njih pa izdeluje čajne mešanice, likerje in naravne kozmetične izdelke. Nedavno nazaj je ustanovila lastno blagovno znamko Napoji Narave, pod katero se skriva vrsta izdelkov – od naravnih mil, masel in mazil za telo, balzamov za ustnice, kopalnih soli, masažnih in negovalnih ploščic, dišečih in masažnih svečk, čajev in likerjev. Vodi tudi delavnice izdelave trdih mil, naravnih čistil, zeliščnih mazil in deodorantov.

KOZAKLAMF, TURNIR

Z Markom Kožarjem boste spoznali pravila te zanimive stare pastirske igre (igra je namenjena predvsem mladim med 8. in 16. letom, a v konkurenci se lahko pojavi tudi kdo od odraslih!). Igra se na travnati površini, na sredi igrišča je koza, ki jo čuva pastir, vsak igralec ima lesen »kamenček«, s katerim skuša zbiti kozo, pastir pa postavlja prevrnjeno kozo in nato lovi tiste, ki jo skušajo zbiti. Zabavna igra, polna smeha, tekanja in tudi taktike! Tokratni turnir je predpriprava na 5. svetovno prvenstvo, ki se bo odvijalo na Komarjevem dnevu, prav tako v sklopu Sončnih dni na Trubarjevi Rašci, 24. 8. 2014.

dan_sonca262 ds12136

Pravila igre kozaklamf

Dozdajšnji svetovni prvaki:

2010: Domen Boh Verovšek

2011: Domen Boh Verovšek

2012: Martin Gradišar

2013: Luka Kolar

ds12104 ds12100

Vsako leto so bili podeljeni pokali za prva tri mesta ter pokal za najboljšo igralko v ženski konkurenci.

Organizatorji sončnih dni na Trubarjevi Rašci: JZ Trubarjevi kraji, J. A. Z. Zalar in družbeniki k. d., Zavod za razvijanje ustvarjalnosti

ds12174

DAN ZA ŽARKE

Spet je tukaj
dan za žarke,
dan za ustvarjalce
in seveda ustvarjalke.

Na delavnicah
mentorji se  trudimo,
da radoznalčkom
različno  zabavo  ponudimo.

Kamor otroka srce  povleče,
tam  naj se ustavi,
zaviha naj  rokave,
in priključi se zabavi.

Kakor sončni žarek
zasije vsak otrok,
ko odhaja z Gaja
in  ni  praznih rok.

 

Marija Mohorič

(02.08.2014)

You may also like...