Komarjev dan 2015

Komarjev dan na Trubarjevi domačiji na Rašici

V nedeljo, 19. julija 2015, smo J. A. Z. in družbeniki k. d., Zavod za razvijanje ustvarjalnosti in Javni zavod Trubarjevi kraji pripravili prireditev, polno smeha, ustvarjalnosti, rekreacije in zabavnih tekmovanj za vse generacije z nazivom Komarjev dan. Izvedbo prireditve je podrpla Občina Velike Lašče. Zahvaljujemo se tudi KUD Primoža Trubarja, ki nam vedno priskoči na tehnično in ustvarjalno pomoč.

Image000Image004

Privi del prireditve je bil namenjem predvsem najmlajšim, poleg zabavnih iger so se lahko udeležili ustvarjalnih delavnic, ki smo jih pripravili sodelavci ZRU (srečevali smo jih že na prireditvah Dneva sonca).

Image024Image034

Z Darinko Grmek Štrukelj in Marijo Mohorič smo izdelovali lovilce sanj, z Gregorjem Štrukljem in Marijo Nabernik travmatrope, zabavne vrtljive prizore, v katerih se risba na prednji in zadnji strani združita in to je pravi mali čudež! S Heleno Hegler smo delali papirnater rože in s Saško Strnad iz TD Podgora smo se šli risalnice – snovalnice, razstava ustvarjenega je nastajala kar na vrvici ob delavniškem prostoru. Otroci so dobili v dar tudi slikanico Matematična dežela v Ravnem in Krivem kraljestvu, kaj več o slikanici in kako se z njo lahko zabavamo in učimo pa sem povedala avtorica Ana Porenta.

Image039Image035Image115Image040

Po 14. uri se je na travnatem igrišču pričela stara pastirska igra Kozaklamf. Pod vodstvom Marka Kožarja, ki je sestavil tudi pravila za tekmovanje, tokrat je šlo že za 5. svetovno prvenstvo v kozaklamfu, se je deveterica pogumnih mladih deklet in fantov seznanila s potekom igre. Igralci na začetku igre stojijo za črto ter s kamenčki – lesenimi čoki – skušajo zadeti kozo, preden pa vrže svoj čok, mora vsak tekmovalec zaklicati: »Pozor!«

Image058Image053

Največji uspeh za posameznega igralca je, da kozo podre. Pastir (eden od igralcev) mora podrto kozo postaviti, nato pa lahko lovi ostale tekmovalce in če se to zgodi, ujeti v naslednjem poskusu prevzame vlogo pastirja. Zmaga tisti, ki največkrat podre kozo in si prisluži najmanj kazenskih točk (kazenske točke dobiš za met izven polja, prestop, dotik soigralčevega čoka, gibanje med metom …).

Image063Image064

Letošnje, 5. svetovno prvenstvo, je lanskega prvaka Martina Gradišarja potisnilo na 2. mesto, zmagovalec pa je bil Benjamin Brinovec, na 3. mestu je pristal Miha Šeme. Med dekleti si je pokal priigrala Nea Verovšek, za pogumno prvo tekmo pa najmlajša udeleženka Saša Šeme. Vsi so prejeli pokale, poleg tega tudi Alen Zgonc tolažilni pokal. Mlade tekmovalke in tekmovalci so dokazali, da jih tudi v dobi elektronskih medijev zanima resnična igra z živimi soigralci. Tekmovanje pa pomeni tudi svojevrsten poklon izročilu, ki ga s tem ohranjamo pri življenju.

Image073Image092

Po podelitvi pokalov smo se preselili na drugo tekmovanje, za starejše ekipe, to pa je bil Komarjev biatlon, ki ga je vodil Božo Zalar. V 9 prijavljenih ekipah sta tekmovali po dve osebi (z izjemo ene s tremi člani). Pred pričetkom tekmovanja so imele ekipe možnst treninga: vožnje s kanujem in streljanje z lokom.

Image082Image093

Ekipe so se najprej pomerile v spretnostni vožnji s čolni. V smeri proti toku je ekipa veslala naravnost, pri boji je obrnila v tok ter nazaj vozila slalom, in sicer tako, da se je en član ekipe dotaknil vsake tarče – komarja, obešenega nad reko. Nedotaknjen komar je pomenil pribitek 10 s k skupnem času vožnje.

Druga spretnost, v kateri so se ekipe pomerile, je bila lokostrelstvo. Vsaka tekmovalka in tekmovalec je imel 3 puščice, s katerimi je zadeval tarčo – komarja. Vsaka puščica, ki je zadela komarja, je pomenila 10s odštevka časa od časa, ki ga je ekipa dosegla pri vožnji s čolnom.Image101Image104

Po zasedanju komisije in preštevanju pribitkov in odbitkov, je bila skupna razvrstitev taka:

1. mesto sta dosegla Stane Novak in Gašper Šeme iz ekipe Travca in prejela 10 litrov komarjeve krvi,

2. mesto sta dosegla Nataša in Ažbe Križaj iz ekipe Modro nebo ter prejela 3 litre komarjeve krvi,

3. mesto pa sta ovojila Dušan in Žak Gradišar iz ekipe Komarčka in prejela 2 litra komarjeve krvi.

Image107Image113

Popoldne na Rašici je bilo vroče, a znosno, saj so nas varovale sence dreves ob vodi in hlad Rašice, ki pa je bila tega dne zelo primerna tudi za kopanje. Številni zadovoljni obiskovalci so pohvalili organizacijo dogodka, pestro ponudbo dejavnosti ter možnost sproščenega druženja ob prigrizkih in napitkih ob vodi.

Image117Image112

Organizatorji in mentorji delavnic pa smo bili navdušeni nad sodelovanjem obiskovalcev in to nas opogumlja, da bi ob Rašici priredili še kak Komarjev ali drug sončni dan na Trubarjevini.

Uživajte ob ogledu fotogalerije, ki smo  jo za vas posneli Gaja, Ana in Gregor ter se nam pridružite naslednjič!

You may also like...