Dan sonca 2014

PRVA PRIREDITEV iz serije SONČNI DNEVI NA TRUBARJEVI RAŠCI je za nami

DSC_0010DSC_0084DSC_0050

Senčni breg Rašce je kot nalašč za poletno druženje, sprostitev in ustvarjanje. Družinski dan, ki se je odvijal v nedeljo, 10. avgusta 2014, si bomo zapomnili po čudovitem vzdušju, umirjenosti in družabnosti. Gotovo je vsak od obiskovalcev našel prostor v tisti senčki ali na soncu, ki mu je bil najbolj blizu, všeč. Dogajanje smo prestavili za Trubarjev mlin in žago, le tisti, ki so si želeli ogledati Trubarjevo spominsko sobo so z Andrejem Perhajem vstopili v notranje prostore. Čez mostiček v zidku smo pripravili Sončno okrepčevalnico, kjer so Jana, Katja, Anja, Urša in Gregor skrbeli za našo lakoto in žejo.

DSC_0197DSC_0015

Ustvarjalne delavnice so pripravili različni mentorji in umetniki, pričela pa se je z najmlajšimi izdelovalkami modernega nakita Petro, Ušrko in Nino. Mateja Podkrajšek in Martina Padar sta nas učili pripraviti naravne pralne pralne praške in nam delili tudi recepte zanj. Več o Matejinem delu si lahko preberete na njeni spletni strani http://www.napojinarave.si .

DSC_0083DSC_0008

Pri ZRU smo pripravili Bralnico ob vodi, v senci na ležalnikih ob pravljici si je bilo lepo odpočiti. V knjigarnici je bila z nami Mojca. Vsem mladim smo podarili slikanico Ane Porenta Matematična dežela v Ravnem in Krivem kraljestvu in kar takoj so jo lahko začeli brati, barvati, reševati.

DSC_0166DSC_0040

Z veseljem, mnogo domišljije in najrazličnejšimi pisanimi, naravnimi in nenavadnimi materiali pa smo prisedli v Lutkovno delavnico Saške Strnad s TD Podgora, kjer so kuhalnice postale kraljične, kavboji, junaki pravljic, osemočesne pošastke – prav vsaka je bila izvrstna! Z Majo Kavčič pa smo si lahko izdelali domiselen pisan okvir iz barvnega papirja in ga utrdili z lakom, vanj bomo vstavili počitniške slike, svojo risbo, lutko ali pa kar … sebe.

DSC_0105DSC_0125DSC_0264

Z Darinko Grmek Štrukelj in Marijo Mohorič je vedno zabavno. Poleg tega, da je pletenje lovilcev sanj in navdiha vedno malce posebno (letos so bile kot okraski popularne rožice iz blaga, ki nas jih je učila delati Marija), nikoli ne zmanjka nitk – ne za pletenje ne za pogovor in smeh.

DSC_0025DSC_0261

Da pa bi bilo ustvarjanje še bolj blizu izročilu prostora, kjer smo, sta Marija Nabernik in Gregor Štrukelj pripravila knjigoveznico. Domiselne knjižice, ki jih bodo mladi izdelovalci lahko uporabili za skicirke, dnevniške zapise, pesmi …, so z njuno pomočjo nastajale ves dan.

DSC_0026DSC_0164

Čudovite delavnice, čudoviti mentorji!

Potekale so tudi druge dogodivščine in dejavnosti. S socem je bilo najbolj obsijano lokostrelsko prizorišče LD Turjak, kjer so se mladi in starejši preizkušali v ciljanju tarč s pravim lokom in puščicami. Seveda so jih člani društva poučili, kakšna je prava drža telesa in loka in kaj je pomembno, da puščica leti tja, kamor želiš.

DSC_0079DSC_0092

Ves dan je potekalo tudi čolnarjenje po Rašici, voda je bila visoka, mirna, čudovita za opazovanje rečnih bregov z vodne gladine. V pristanišču za čolne sta Meho in Božo opremljala veslače in njihove potnike z reševalnimi jopiči in nasveti za vožnjo.

DSC_0042DSC_0160

Seveda pa je vsak lahko našel tudi zaposlitev, ki se je je lotil sam: igranje odbojke, badmintona, skrivanje med drevesi in kopicami ali pa – plavanje v Rašici.

DSC_0167DSC_0258

Marko je predstavil pravila igre kozaklamf, a pravo tekmovalno vzdušje se bo gotovo razvnelo naslednjega sončnega dne na Trubarjevi Rašci, ko bo Komarjev dan – 24. 8. 2014.

DSC_0186DSC_0102

Organizatorji smo bili z izpeljavo dneva zadovoljni, saj so nas veseli in navdušeni obiskovalci prepričali, da je biti na tak način ob Rašci pravi užitek. Zahvale vsem, ki ste nam pomagali izpeljati lepo nedeljsko druženje na Trubarjevi Rašci in še posebej vam, ki ste obiskali dogodek in ga soustvarjali z nami.

Organizatorji: JZ Trubarjevi kraji, J. A. Z. Zalar in družbeniki k. d., Zavod za razvijanje ustvarjalnosti

V ekipi 9. dneva sonca smo bili: Zalarjevi, Grmek Štrukljevi, Porenta Grešakovi pa Marko, Meho, Mojca in Boris.

You may also like...