Program za dan sonca 2013

DAN SONCA 2013, 8. FESTIVAL USTVARJALNOSTI

nedelja, 9. junij 2013

Potekal bo v okviru praznovanja občinskega praznika v prijetnem ambientu ob Trubarjevi domačiji na Rašici po21. tradicionalnem POHODU PO VELIKOLAŠKI KULTURNI POTI Planinsko društvo Velike Lašče

(start v Velikih Laščah, od 7. ure do 10. ure)

Delavnice, dogodivščine in umetniška tržica Dneva sonca vas bodo pričakale na Trubarjevi domačiji na Rašiciod 11. ure dalje.

PROGRAM:


ob 11. uri OTVORITEV FESTIVALA:

SUHE ČEŠPLJE DOD Gradež z ljudsko etno budnico in

Društvo Fran Govekar Ig z odlomki iz predstave

KOLIŠČARJI Z VELIKEGA JEZERA (po Bobrih Janeza Jalna) 

Odrasla in mladinska gledališka skupina sta združili moči in uprizorili utrinke iz življenja koliščarjev.

DELAVNICE in DOGODIVŠČINE:

SONČNA USTVARJALNA DELAVNICA

od11. do 13. ure in od 14. do 16. ure

Kulturno ustvarjalno društvo Galerija C.C.U

Simon Drofelnik in Mateja Herbst

Na Sončni ustvarjalni delavnici bomo s Simonom in Matejo iz KUD-a Galerija C.C.U. izdelovali pisane sončnice in ustvarjali sončne slike v različnih tehnikah. Ustvarjene umetnine bodo zasijale na Sončni razstavi…

KNJIŽNE STOPINJE

od 11. do 16. ure

Založba Primus

Največ pozornosti bodo namenili otroškim knjigam Studia Hieroglif, reviji Zmajček, saj boste lahko reševali različne slikovne uganke in druge zanke iz teh revij, predstavili bodo tudi druge knjige iz lastne produkcije ter distribucijskega programa z različnimi aktualnimi vsebinami.

IZDELAVA MAVRIČNE VRTAVKE

od11.00 do 16.00 ure

Art-les Igor Sever s.p. izdeluje lesene gradnike – miniature za sestavljanje, ki si jih obiskovalci lahko ogledajo in kupijo na stojnici. Na delavnici lahko otroci sami sestavijo mavrično leseno vrtavko. Več informacij o izdelkih lahko dobite tudi na Art-lesovi spletni strani.

ČAROBNA PALICA, BARVANJE ALI IZDELOVANJE MANDAL

od 11. do 12. 30

Društvo za pomoč z umetnostjo LOTISA

Zanimivo likovno delavnico bo vodila Janja Enova, dipl.soc.del.,specializantka likovne terapije.

DOGODIVŠČINA ZEMLJEVID POTI DO IZVIRA NOTRANJE MODROSTI

od 12. do 13.30

Društvo LOTISA

Ob 12. uri se odpravimo na 30-40 min pohod do izvira vode in nazaj (lahko tudi s fotoaparati, lovili bomo simbole v naravi). Po vrniti bo vsaka sodelujoča družina narisala zemljevid poti do izvira vode. Otroci bodo razvijali občutek za podrobnosti in sposobnosti opazovanja, pozornosti, spominskih funkcij, sposobnosti načrtovanja in razločevanja bistvenega od nebistvenega. Spoznavali bodo pomembnost ohranjanja čistih vodnih virov po konceptu evropskega gibanja Hoja za vodo. Starejši bodo med sprehodom uporabljali tehniko »lovljenja sinhronicitet », in se po koncu pogovorjali o osebnih izkušnjah in o fotografiranih simbolov v naravi z voditeljem dogodivščine. Vsaka sodelujoča družina bo dobila pisno priznanje o sodelovanju pri Hoji za vodo. Dogodivčino vodi Dušan Enova, specialist klinične psihologije.

EKO NAKIT in EKO ŠKATLICE

od 13.00 do 17.00

Otroški center Beti in Cej

Otroški center izvaja kreativne delavnice pod okriljem projekta “Družinski servis “, ki je financiran s strani evropskega socialnega sklada. Z njimi boste izdelovali eko nakit za otroke, mamice, babice in si naredili lične škatlice iz papirja, kamor boste nakit shranili ali ga podarili svojim dragim osebam.

KOLIŠČARSKI TABOR – koliščarska kuhinja in lončarstvo (podpepelnik, enolončnica)

Od 11. do 17. ure

Društvo Fran Govekar Ig

Društvo prireja tudi Koliščarski dan, v katerega lonce bomo pokukali tudi v njihovem taboru na našem festivalu – pripravili si bomo lahko preprost kruhek podpepelnik in segli v lonec z enolončnico. V njihovem taboru bomo lahko izdelovali tudi koliščarsko posodo v keramični delavnici.  Na začetku in na koncu letošnjega Dneva sonca si bomo ogledali utrinke iz njihove predstave Koliščarji z Velikega jezera, ki je nastala na osnovi Bobrov Janeza Jalna.

ENERGIJSKA SONČNA VADBA

ob 11.30, 13.30 in 15.00

ZRU, Tina Sešek

Vaje so prijetne in niso težke, primerne so za vse generacije. Nudijo različne poti aktiviranja – tako notranjih organov, živčevja, imunskega sistema, primerne so za revitalizacijo in napolnitev baterij. Energijske vaje bodo trajale približno 20 minut in po želji se boste nato  predali še 10 minutni  sproščeni meditaciji. Po vajah se boste s Tino lahko pogovorili tudi o različnih težavah in se prepustili individulani energetski mini terapiji.

LOVILCI SANJ in LETEČE RIBICE

od 11. do 16. ure

ZRU, Darinka Grmek Štrukelj, Andrej Šrukelj, Nina Žužek in Marija Mohorič

Iz gibkih vej, vrvic, perlic in nabranih naravnih okraskov si boste izdelali lovilec sanj, ki ohranja lepe sanje in odganja tiste moraste. Deluje – za vse generacije. Izdelovanje je še posebej zanimivo, ker se med spletanjem prepletajo spomini, zgodbe in smešnice. Da pa mlajšim v tej delavnici ne bo dolgčas, bodo lahko ustvarili leteče ribice na palici in se s temi malimi vetrnimi pošastkami igrali in tekali po travi.

LONČARJENJE NA VRETENU

od 13. do 17. ure

Katarina Duščak

S spretno in inovativno lončarko boste lahko preizkusili, kako naredite skledico ali lonček na pravem lončarskem vretenu. Seveda bo dovolj gline tudi za oblikovanje figur, na primer živalic.

ČETRTO (4.) SVETOVNO PRVENSTVO V KOZAKLAMFU

za tekmovalce med 8. in 16. letom

od 11. do 16. ure (tekmovanje bo predvidoma ob 13.30)

Z Markom Kožarjem boste spoznali pravila te zanimive stare igre (igra je namenjena predvsem mladim med 8. in 15. letom, a v konkurenci se lahko pojavi tudi kdo od odraslih!) in izzvali dvakratnega prvaka Domna in lanskega prvaka Martina ter osvojili pravi pokal! Tudi drugi udeleženci igre prejmete praktične nagrade.


Sončne POSLIKAVE 

od 11. do 17. ure

Sezam, združenje staršev in otrok LJubljana

S pomočjo Alenke Novšak se boste spremenili v svoje najljubše živali, poslikala vam bo obraz ali pa naslikala tatoo na roko. Ne pozabite se pogledati v ogledalo 😉

VESELA ŠKATLA, MEGA MEHURČKI in ŠE KAJ

Matjaž Kraus, Rebeka Jambrovič in Polona Kramar

od 11. do 17. ure
KLUB MLADIH KOČEVJE

V Klubu mladih vedno poskrbijo za zabavo in polno mero smeha. Tako bo tudi tokrat, ko bodo z vami »napihovali« mega mehurčke, se polepšali, za neskončno zabave pa bo poskrbela »vesela škatla«, ki v sebi skriva rekvizite za razgibavanje celotnega telesa in možganskih celic.

MOJA PRIJATELJICA LUTKA

od 11. do 17. ure

Saša Strnad in Maja Vidmar, TD Podgora

S pomočjo zabavnih in ustvarjalnih mentoric boste naredili lutke iz najrazličnejših materialov in jim vdahnili življenje, se z njimi poigrali.

ZOBOTREBCI, PREDENJE NA KOLOVRATU

od 11. do 17. ure

DRUŠTVO ZA OHRANJANJE DEDIŠČINE GRADEŽ

Na stojnici DOD Gradež boste videli in se tudi sami preizkusili, kako se ročno izdelujejo zobotrebci … ter tudi, kako volneno prejo s pomočjo kolovrata spremenite v volnene nitke. Ob njihovi stojnici se boste lahko tudi okrepčali s suhim sadjem, pecivi ali si privoščili domačo marmelado za domov. Njihove članice, ki se družijo tudi kot ETNO skupina Suhe češplje, pa nas bodo razveselile na samem začetku festivala z ljudskimi pesmimi.


KLEKLJANJE

od 11. do 17. ure

DRUŠTVO PARAPLEGIKOV LJUBLJANSKE POKRAJINE

ženska sekcija, Klekljarice

Na delvanici se bodo predstavile članice Društva s svojimi ročnimi spretnostmi, kot so izdelovanje voščilnic, malih okrasnih in darilnih predmetov, predstavila se bo tudi kleklarjska sekcija s prečudovitimi izdelki in tudi vi se boste lahko naučili osnov kleklanja ter se preizkusili v svojih ročnih spretnostih.

UNICEFOVE PUNČKE IN FANTKI

od 11. do 14. ure

OŠ PRIMOŽA TRUBARJA VELIKE LAŠČE

Punčke, ki rešujejo življenja (prodaja omogoča nakup cepiva za enega otroka). Na stojnici bodo pripravili tudi male drobne ročne spretnosti, s katerimi se boste pozabavali obiskovalci festivala.

ZID HVALEŽNOSTI

od 11. do 17. ure

Zavod Med.Over.Net

Na zid hvaležnosti lahko napišete svojo zahvalo, priznanje, lepo misel nekomu, ki je nekaj lepega naredil za vas ali pa si to zasluži samo zato, ker je vaš prijatelj. Napisana beseda lahko ostane večna, kot bi jo izklesali v zid. Zato je njena moč tako velika in zato lahko naredi korak k lepšemu svetu. Hvala, ker skupaj delamo dobro in ker to DELAMO S SRCEM.

NEHAJTE ŠTETI KALORIJE, ZAČNITE IZGUBLJATI KILOGRAME

od 11. do 17. ure

Lektor’ca, Nataša Purkart

Je mogoče s hrano omiliti in celo odprativi težave, ki jih povzročajo nekatera živila? Vas mučijo kandida, intoleranca na pšenico, mleko … Zdravo se lahko prehranjujete tudi brez štetja kalorij, ne da bi uživali neslano hrano ali se odpovedali najljubšim živlom. Obiščite nas – radovedne čaka tudi majno presenečenje.

 

UMETNIŠTKA TRŽNICA in OGLEDI TD ves dan:

Mentorji delavnic predstavljajo svoje unikatne izdelke, od lesenih gradnikov za sestavljanje igrač, humanitarnih punčk in majic, do keramike, knjig, darilnih izdelkov, okrasja, nakita in suhega sadja, marmelad, domačih peciv in še česa.

Ves dan bo odprta tudi TRUBARJEVA SPOMINSKA SOBA (vodič Andrej Perhaj), žaga in mlin. Javni zavod Trubarjevi kraji bo v tem času omogočil tudi ogled razstav: 31. likovna razstava Trubarjevi kraji v galeriji Skedenj in razstava Brez Laščanov ni Lašč v Trubarjevi čitalnici. Obe razstavi sta posvečeni 100. obletnici podlitve trških pravic Velikim Laščam.  

SONČNI SIJ – z začetkom ob 15.00 uri

novi odlomki iz predstave KOLIŠČARJI Z VELIKEGA JEZERA v izvedbi Društva Fran Govekar Ig (v njihovem taboru),

nadaljevanje na odru pri Žagi:

15.30 – Mini koncert skupine Frodo and The Suzukies, ritmična glasba sveta, srca in trenutka

16.00 – SKUPINA VIVA, TD Kurešček in skupina iz RIBNICE – orientalski ples

in podelitev POKALOV in NAGRAD – KOZAKLAMF 2013

16.30– koncert skupine SHAMBALLA za umrijen in sproščen zaključek festivala

SkupinoFrodo and The Suzukies sestavljajo štirje člani:

Marjan Seljak: djembe, bodhran, glas

Davorin Bole: ukulele, harmonika, djembe, glas

Sebastjan Zupančič: Sintetizator, djembe, harmonika, glas

Miha Seljak: Kitara, djembe, didžiridu, glas

Plesna skupina VIVA ter skupina deklet iz Ribnice pleše orientalski ples nekaj let pod vodstvom Mateje Mikulan pod čudovitim Kureščkom, dekleta iz Ribnice pa plešejo 2. leto pod vodstvom Mateje Terlikar. Vse jih druži ljubezen do te umetnosti in do plesa nasploh. Na dnevu sonca vam bodo predstavile nekaj različnih stilov orientalskega plesa.

Skupina Shamballa je bila ustanovljena z namenom združevanja ljudi v ljubezni, glasbi in meditaciji. Glasba, ki se ustvarja, prihaja iz prostora notranje tišine. Instrumenti, ki jih v ta namen izvajalci uporabljamo, so glas, kitara, klaviature, tolkala… Živa glasba, srčni plesi, prepevanje manter in avtorskih pesmi so stopnice, ki nas vodijo v notranji tempelj miru, iz katerega izhaja celotno naše zavedanje, bivanje in sožitje v soustvarjanju nebes na Zemlji. Več o njih izveste na FB strani

in YOU TUBE kanalu:
Ozvočenje: KUD Primož Trubar Velike Lašče
Ekipa festivala: Andreja Verovšek, Ana Porenta, Darinka Grmek Šrukelj, Andrej Štrukelj, Gregor Grešak, Beno Verovšek, Marko Kožar,  Tjaša Ames, Tina Sešek, Gaja in Dan Grešak, Peter Novak, Nea in Domen Verovšek, Nina Žužek, Urban Gruden, Urša Zalar
Festival delno omogoča Občina Velike Lašče.

You may also like...