Dan sonca 2013

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157634167786253″]

V prijetnem in ravno prav senčnem ambientu ob Trubarjevi domačiji na Rašici je v nedeljo, 9. junija 2013, znova zasijal Dan sonca, 8. festival ustvarjalnosti. Letos nas je bilo preko sto prostovoljcev (organizatorjev, mentorjev delavnic in dogodivščin, nastopajočih), ki smo poskrbeli, da so se številni stalni in novi obiskovalci Dneva sonca imeli prijetno, ustvarjalno in zabavno. Festival se je odvijal v okviru letošnjega praznovanja občinskega praznika po 21. tradicionalnem pohodu po Velikolaški kulturni poti, ki ga je organiziralo Planinsko društvo Velike Lašče.

Dan sonca se je otvoril z živahno ljudsko budnico s Suhimi češpljami iz Gradeža – zvoki njihovih grabelj, žage, ribežna, lončenega basa … pa tudi harmonike so nas predramili in napovedali: zdaj se je pa res začelo … Na odru so člani KUDa Fran Govekar z Iga že uro pred pričetkom pripravljali oder – spremenili so ga v  prebivališče pradavnih koliščarjev in nam prikazali odlomke iz predstave Koliščariji iz Velikega jezera (nastale po Bobrih Janeza Jalna). Predstavo je režirala Alenka Jeraj, v njej pa so se združile vse gledališke skupine – od otroške, mladinske do odrasle.

In kaj vse se je po otvoritvi dogajalo na Dnevu sonca?

Mali slikarji in umetniki so se pridružili delavnici KUD Galerije CCU, z Matejo Herbst in Simonom Drofenikom, ki ju naši stalni obiskovalci že dobro poznajo in se vedno radi vračajo v njuno prijetno sončno ustvarjalno delavnico. Skupaj z Založbo Primus so pripravili čudovito in barvito stojnico, mimo katere nismo mogli kar tako – že zaradi čudovitih lutk, ki so se skrivale med tudi zanimivimi knjigami …

Nasmejani Saša Strnad in Maja Vidmar iz TD Podgora sta z obiskovalci ustvarjali nagajive lutke, ki so zvedavo strmele v sončni svet.  Člani Kluba mladih Kočevje so imeli v svoji škatli tatooje, igre, seveda pa so najbolj zažgali z mega mehurčki.

Pridružilo se nam je tudi naše drago prijateljsko Združenje za starše in otroke SEZAM iz Ljubljane. Alenka Novšak je imela dolgo vrsto, saj so si otroci želeli spremeniti z njeno pomočjo v živali, duhce, strašilna bitja … ali pa vsaj imeti sliko na roki … Alenka je bila ves čas festivala povsem potoplejna v risanje in občudovali smo njeno neutrudnost.

Pridružilo se nam je tudi Društvo za pomoč z umetnostjo Lotisa, z Janjo Enova  ste si lahko izdelali čarobne palice, ki delujejo, če verjameš v njihovo moč. Z Dušanom Enovo pa je odšla raziskovalna skupina do studenca Staje na Rašici, z njegovo pomočjo so iskali simbole v naravi, ki, če jih opazimo, lahko spregovorijo o nas, naši življenjski poti, v globoki povezanosti z naravo najdemo tudi notranji mir in življenje postane bogatejše, osmišljeno. Dogodivščina pa se je povezala tudi z akcijo Hoja za vodo, in ambient Dneva sonca je prav res kot nalašč za to.

Nataša Purkart, Lektorca, nam je predstavljala zanimiv knjižni program o zdravju in poslušanju svojega telesa, o prehranjevanju, ki je našemu telesu in zdravju prijazno ter tudi hujšanju brez mukotrpnih preštevanj kalorij  … Z Otroškim centrom Beti in Cej smo izdelovali zanimiv eko nakit iz recikliranih gradiv – nastale so ogrlice in zapestnice, ki se po barvnih odtenkih lahko primerjajo (in presegajo) nakit iz umetnih mas.

Mladi iz OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče so z mentoricama Marjetko Koprivec in Mimico Gačnik znova s svojimi čudovitimi punčkami (Unicef) reševali življenja (nakup pokrije ceno cepljenja proti nalezljivim boleznim za enega otroka). Naj vam še izdam, da smo letos našemu sončku priskrbeli prijateljico, in če si bosta všeč, bo morda drugo leto sončkova poroka 😉

Članice Društva paraplegikov osrednje Slovenije so se predstavile s svojimi ročnimi spretnostmi, kot so izdelovanje voščilnic, malih okrasnih in darilnih predmetov. Z njihovo pomočjo ste lahko spoznali tudi klekljanje ter si ogledali njihove lične izdelke.

Z Marjanom Lojzetom Severjem so si mladi izdelovali mavrične vrtavke, Igor pa jim je predstavil čudovite igrače, ki pa jih je potrebno še sestaviti po načrtu iz  pazljivo izdelanih gradnikov. Konstruktorji so pri stojnici Artlesa zelo uživali!

S člani DOD Gradež smo se učili šiliti zobotrebce in lahko smo se preizkusili v predenju na čisto pravem kolovratu. Pridne zobotrebčarke pa so ves dan s krivčki izdelale več kot ducat butaric. Na njihovi stojnici smo se lahko sladkali z vabljivimi dobrotami.

Neutrudna Darinka Grmek Štrukelj, Marija Mohorič in Andrej Štrukelj so tudi letos v »svojem« stalnem prostoru v zidku za mostičkom pri mlinu priredili delavnico ročnih spretnosti. Z Darinko in Marijo smo  pletli lovilce sanj, z Andrejem pa  izdelovali leteče ribice – njihova delavnica vedno pritegne obiskovalce vseh starosti.

S Katarino Duščak smo se lahko učili izdelovanja posodic na lončarskem vretenu. Videti je enostavno, pa saj je, pravi Katarina, samo dovolj časa moraš vaditi …

Prizorišče festivala se je sklenilo s Koliščarskim taborom, v katerem smo spoznali preko 20 prebivalcev, ki so nam pripovedovali o štiritisočlet stari zgodovini barjanskega človeka, z njimi smo si lahko nad ognjem spekli podpepelnjak, se učili koliščarskih spretnosti in ročno izdelovali glinene posodice, podobne tistim iz pradavnin. Kot predstavo, so tudi tabor pripravili člani KUD Fran Govekar Ig.

Dan sonca tudi tokrat ni minil brez pravega tekmovanja – pod vodstvom Marka Kožarja smo izpeljali že 4. svetovno prvenstvo v kozaklamfu – stari pastirski igri, ki ima zdaj že tudi nekaj novih privržencev.  Tekmovalci so letos pohvalili novo »igrišče« za tekmovanje, ki je bilo na špici otočka. V igri kozaklamf so doslej lahko  sodelovali mladi od 8. do 17. leta in razmerje sil se je tokrat precej  spremenilo in osvežilo. Naslednje leto bo najbrž udeležba še večja in konkurenca še hujša – in dodali bomo še veteransko kategorijo … zato se lahko že začnete pripravljati tudi tisti, ki ste presegli zgornjo starost. Slavnostna podelitev pokalov, ki jih je za to priložnost podaril legendarni Marjan Prelovšek – Majč in nagrad tekmovalcem, ki so nastopili na 4. svetovnem prvenstvu v kozaklamfu, se je odvila na odru pri žagi pred začetkom koncertov in plesa.

UVRSTITVE 4. svetovnega prvenstva v KOZAKLAMFU:

Med fanti je bil najboljši Luka Kolar, ki je postal 4. svetovni prvak, sledila mu je Kristina Gradišar, ki je prejela pokal za 2. mesto v skupni konkurenci ter še enega za najboljšo dekliško uvrstitev, tretje mesto  sta si delila Dan Grešak in Domen Verovšek. Peto mesto je zasedel Gašper Pirkovič, šesto Žiga Kolar, na sedmem mestu pa so pristali Tej Enova, Martin Gradišar, Tina Kolar in Nea Verovšek.

Sončni sij smo pričeli s ponovitvijo Koliščarjev z Velikega jezera, tokrat v Koliščarskem taboru. V predstavi smo spoznali Ostrorogega Jelena, Sinjeoko, Skalno Zvezdo, Neokretnega Krapa, Jezerno Rožo in druge junake iz Bobrov. Tudi zgodba o ljubezni, pogumu, potuhnjenosti in hierarhiji moči v plemenu je zelo zanimiva. Tisti, ki ste jo zamudili, jo boste lahko spremljali na Koliščarskem dnevu, ki ga pripravljajo konec poletja na Igu.

Glasbeni zaključek festivala pa so s smehom, pesmijo za rojstni dan osemletne obiskovlke fesitvala in s svojo objemajočo energijo pričeli Miha Seljak, Marjan Seljak, Davorin Bole in Sebastjan Zupančič, člani skupine Frodo and The Suzukies. Koncerte je ozvočil Urban Gruden z ekipo in na tem mestu še enkrat hvala tudi KUD Primoža Trubarja Velike Lašče za posojo ozvočenja in ekipe.

Najvišja vročina med publiko pa je nastala med razgibanim in zanimivim nastopom  pogumnih in gibčnih orientalskih plesalk skupine Viva z menotrico Matejo Mikulan. Po nastopu smo lahko na stojnici občudovali nakit, ki ga Mateja izdeluje – izjemno lepo bi se podal k bogatim večernim oblekam.

Sončni sij in s tem 8. dan sonca so sklenili glasbeniki skupine Shamballa, ki jo je ustanovl Matej Perih. Njihova glasba je svetla, igriva, vedra in meditativno  božajoča, pa tudi taka, da bi bilo ob njej najlepše plesati plesati dolgo v noč …

Na Zidu hvaležnosti smo prebrali lepe misli obiskovalcev 8. festivala ustvarjalnosti. Tukaj pa naj še enkrat povemo:

Zahvaljujemo se vsem prostovojcem – soustvarjalcem Dneva sonca, številnim obiskovalcem in redkim podpornikom festivala – vsem želimo, da do naslednjega Dneva sonca preživimo svoj čas čimbolj osmišljeno, povezano, ljubeče in ustvarjalno. Hvala, ker smo festival Delali skupaj, s srcem.

Foto: Dan Grešak, Tina Sešek, Ana Porenta

Ozvočenje: KUD Primož Trubar Velike Lašče

Ekipa festivala: Andreja Verovšek, Ana Porenta, Darinka Grmek Šrukelj, Andrej Štrukelj, Gregor Grešak, Beno Verovšek, Marko Kožar, Tina Sešek, Gaja in Dan Grešak,  Nea in Domen Verovšek, Boštjan Kolar, Teja Ponikvar,  Urban Gruden, Urša Zalar in drugi, ki so nam vedno pripravljeni priskočiti na pomoč.

Festival delno omogoča Občina Velike Lašče.

You may also like...