Dan sonca 2011

V prijetnem ambientu ob Trubarjevi domačiji na Rašici smo izvedli DAN SONCA v soboto, 21. maja 2011.

Letos smo že šestič priredili Dan sonca, festival ustvarjalnosti. Festival, ki ima že mnogo posnemovalcev, je nastal v letu 2006 iz želje po ustvarjalnem druženju umetnikov, znalcev, snovalcev, ustvarjalcev in animatorjev z obiskovalci vseh generacij, da bi s skupnimi močmi ustvarjali, sodelovali, se medsebojno bogatili, sprostili in – igrali. Festival želi biti dostopen prav vsem, zato nima vstopnine. Je prostovoljsko organiziran, voden in izpeljan.

V programusoustvarjalci, animatorji in prostovoljci poskrbeli za to, da so se odvile najrazličnejše dejavnosti za vse generacije.

DS1

Ob 11. urise je festival pričel z nagovorom Petre Petravič, ki je tudi letos z veseljem in z le njej lastnim žarom prevzela vodenje programa, prisotne je pozdravila v imenu organizatorjev ter povabila k uvodni besedi Ano Porenta, začetnico in koordinatorico Dnevov sonca.

Za tem nas je očaral nastop Otroške folklorne skupine Slemenci (OŠ dr. Ivan Prijatelj Sodražica, POŠ Sveti Gregor), ki so se med petjem, plesom in igranjem na starinske pripomočke za pranje in kuhanje, spraševali Kaj boš pa ti jutri delal? ter igra petošolcev OŠ Primoža Trubarja pri krožku Od ideje do predstave pod mentorstvom Marjetke Koprivec, ki so postavili na, tokrat tlakovan oder pred mlinskimi kolesi, zanimivega Obutega mačka.

Po obeh nastopih smo prešli v borbene vode in hitre ritme, saj smo si ogledali demonstracijsko borbo kickboxinga s člani Kickboxing kluba Spirit. Klub se ponaša s številnimi (ne le državnimi, tudi mednarodnimi) medaljami, in seveda s tistimi svetovnimi trenerja Eda Latiča. Edo vodi mlade po poti športa, ki kljub navidezni ostrini deluje po principih tovarištva, sodelovanja in ekipne privrženosti. Vse to je velo iz njihovih nastopov, pa celo iz prave borbe in na koncu za piko na i, se je to simpatično pokazalo, ko je sine premagal očeta.

Najmlajši obiskovalci so se skupaj s starši že v času otvoritvenih dogodivščin sprehajali naokrog in se udeležili najrazličnejših dejavnosti, ki so bile posejane po trati na otočku Trubarjeve domačije.

DS2

Mladi radovedneži so z Nino Jereb iz Centra eksperimentov Koper preizkusili Vodne hokus PosKUSE, ugotovili, kako je voda močna in kako se jo da nahecati, da teče tudi navzgor. Z Matejo Herbst in Simonom Drofelnikom iz Kulturno ustvarjalnega društva Galerija C.C.U., so izdelovali sončnice, sončne mandale in si napasli oči na čudovitih sončnih slikah. Za najmlajše sta poskrbeli Katja Poznič in prijateljica iz Združenja Sezam iz Ljubljane z Rajem za pliške, kjer so se skupaj valjali, plezali skozi skrivnostni tunel, zbijali keglje in igrali velike družabne igre. Andrej Perhaj iz JZ Trubarjevi kraji je vodil spominski sprehod po Trubarjevem muzeju, z ZRUjevimi in Med.Over.Netovimi prostovoljci ter Gregorjem Štrukljem so prisotni izdelovali ptice in Krpanove kobilice – s tem smo obeležili tudi 180. letnico Levstikovega rojstva – ter igrali sončeve štafete, z Renato, Jasno in Živo pa poslikavali majice … Z nami je bil s Koraki do varne poti tudi Zavod Varna pot, ki vsako leto preseneti z novimi zanimivimi dogodivščinami, namenjenimi osveščanju o varnosti v prometu. Poleg očal, ki zameglijo vid (kot ga lahko alkohol), opreme za kolo in avto, so priredili pravi cestni poligon s semaforji, zebrami in vsem, kar sodi zraven, da so se lahko mali vozniki preizkusili v samostojni vožnji po progi.

DS3

Na prizorišču festivala so se na stojnicah tudi letos predstavili Društvo za ohranjanje dediščine Gradež z domačimi dobrotami, ART les (Igor Sever s.p.) z lesenimi gradniki za sestavljanje čisto pravih delujočih miniatur ter izdelovanjem vrtavk in knjižnih ribic. Semenarna Ljubljana d. d. je s Kristino Modic na svoji stojnici predstavljala nasvete za sajenje in sejanje, vsak udeleženec pa si je lahko v lonček posadil fižol. Predstavili sta se tudi društvo L &L in Gibanje Svet, ki raste z nami. Unicefove, unikatno izdelane čudovite punčke, ki jih že več let izdelujejo starši in petošolci OŠ Primoža Trubarja z mentorico Mimico Gačnik, so znova vabile k dobrodelnem nakupu, ki omogoča reševanje življenj otrokom, da v današnjem času ne bi ostali brez cepiva proti smrtonosnim otroškim boleznim.

Čez mostiček mimo mlinskih koles smo se najprej za zidkom lahko naučili plesti vrbove lovilce sanj z Darinko Grmek Štrukelj, se popeljali s kanuji, na katerih sta ves dan vihtela vesla Gregor Grešak in Tomi Dovič ter se zabavali s skavti Steg Škocjan Turjak 1. Letos so pripravili atraktivno in za nekatere precej adrenalinsko spuščanje čez reko ter zabavno splavarjenje. V njihovem taboru je bilo prijetno tudi zato, ker so pekli jajca in hrenovke in jih delili vsem, ki so to želeli. V popoldanskem času so se delavnice zamenjale, z najmlajšimi in njihovimi starši je vzgojiteljica Maja Kavčič s prijateljico izdelovala nogavične črvičke, ki so v izmišljenem jeziku nastopili v lutkovni improvizaciji Črvi v jabolku. Še posebej zanimivo je bilo, da smo se neustrašni med nevihto, ki je odpodila marsikaterega obiskovalca, pod veliko zeleno strehico zabavali s črvički, ki so pokukali zdaj skozi to, zdaj skozi ono jabolčno okence. Z nepogrešljivimi ST*ARTovci iz TD Podgora smo izdelovali lutke iz kuhalnic in rokavičk, ki so postale princeske, kuharji, mornarji in junaki iz pravljic. Mladi ustvarjalci so iz gline izdelali zanimive figure, ki so ob koncu sončnega dne prerasle v pravo mini razstavo, nekateri pa so se preizkusili tudi v lončarjenju na lončarskem vretenu s Katarino Duščak. Tudi letos smo pod vodstvom Marka Kožarja izvedli tekmovanje v stari pastirski igri KOZAKLAMF, ki sta jo obudila z Marjanom Alojzom Severjem. Nekateri so se ob preizkušanju s pravili igre le seznanjali, a na koncu se je nekaj pomerilo med seboj na drugem svetovnem tekmovanju za pokal. Najzagnanejši igralci so tekmo kljub vmesni nevihti izpeljali do konca. Pokal je ostal v rokah lanskega prvaka Domna, drugo mesto sta si delila Dan in TIlen, četrti pa je bil Luka. Ti tekmovalci so prejeli tudi knjižne nagrade in majice festivala.

DS4

Lep del dneva so z nami preživeli starši in otroci ter kulturne animatorke iz Kulturnega centra Primoža Trubarja iz Šentjerneja, saj so se pripeljali k nam na izlet. Organizatorji smo imeli veliko skrbi, saj smo neprestano spremljali radarsko sliko gibanja padavin. Ker je ozvočenje za prireditev last našega prijatelja Toneta Pozneta, ki opremo in svoj čas velikodušno deli z nami že tretje leto, in ker seveda nismo hoteli izzivati usode, smo se raje odločili, da letos sklepnega dela festivala (sončnega sija) ne izvedemo in na naslednjem festivalu obrnemo vrstni red in pričnemo z rock matinejo, s tem so se strinjali tudi mladi glasbeniki skupine Blacksmith in Ogrožene vrste. Ekipa festivala se je tako potrudila in pospravila prizorišče celotnega dogajanja ravno do večerne nevihte. 6. dan sonca bo ostal v spominu kot pester, dobrovoljen, srčen in malce deževno muhast.

Zahvaljujemo se založbi Didakta d.o.o. za knjižne nagrade za mentorje, Triglavu, Zdravstveni zavarovalnici d.d. za podarjene majice za prostovoljce, Skok sportu za izposojo varnostnih jopičev ter Domexu Elektronika za pomoč, Niku Samsi za snemanje dogajanja na festivalu, KUD Primoža Trubarja ter Občini Velike Lašče, ki s svojim finančnim prispevkom omogoči nabavo sendvičev in pijače za nastopajoče, mentorje in prostovoljce.

Najlepša hvala vsem mentorjem, ustvarjalcem, znalcem, snovalcem in prostovoljcem, ki ste z nami pripravili Dan sonca 2011 – kljub temu, da nimamo sredstev, s katerimi bi poplačali vaš trud, vaše zanimive delavnice in dogodivščine, ki ste jih pripravili za obiskovalce, pa imamo srčnost, prijateljstvo in željo po sodelovanju, bližini, sproščenosti in ustvarjalnosti, in prav zato najbrž naš prostovoljski festival ustvarjalnosti Dan sonca še vedno živi.

Ekipa, ki je pripravila Dan sonca, 6. festival ustvarjalnosti:

Andreja, Beno, Nea in Domen Verovšek, Andrej in Darinka Štrukelj, Gregor, Dan in Gaja Grešak, Petra Petravič, Tina Sešek, Tomi in Majda Dovič, Tone Pozne, Marko Kožar, Jernej in Peter Novak, Ana Porenta.

You may also like...