Turjaška Rozamunda po velikolaško

V petek, 29. avgusta 2014 ob 20. uri, se bo na Trubarjevi domačiji kot zadnji iz serije dogodkov Sončni dnevi na Trubarjevi Rašci, odvila predstava Turjaška Rozamunda po velikolaško, ki so jo letos junija ustvarili člani KUD Primoža Trubarja.

Na Trubarjevo domačijo torej po uspešni premieri in gostovanjih prihaja Turjaška Rozamunda po Velikolaško. Smešna, iskriva, igriva in domiselna predstava se bo odvijala na prostem. Ne zamudite avtorske predstave KUD Primoža Trubarja po motivih Prešernove Turjaške Rozamunde v režiji Marka Bratuša.

rozamunda-7

KUD Primož Trubar Velike Lašče predstavlja

TURJAŠKA ROZAMUNDA PO VELIKOLAŠKO

Avtorska predstava po motivih Turjaške Rozamunde Franceta Prešerna

rozamunda-12

O predstavi

Predstava Turjaška Rozamunda po velikolaško je nastala po predlogi pesnitve Franceta Prešerna Turjaška Rozamunda. Pesnitev ustvarjalcem služi za dramaturško ogrodje predstave, sama vsebina posameznih prizorov pa je nekoliko razširjena z dramsko interpretacijo skopega upesnjenega opisa ter dodano ravnjo medosebnih odnosov znotraj “velikolaške dramske družine”.

Na ta način so igralci v tokratni predstavi postavljeni pred nekoliko bolj zahtevno nalogo, saj morajo suvereno obvladati igralsko interpretacijo na večih ravneh; igranje klasične Turjaške Rozamunde na eni strani ter uprizarjanje medsebojnih odnosov znotraj dramske družine na drugi strani.

Kontrast med svetostjo verne reprodukcije Prešernove pesnitve ter banalnostjo težav vsakdanjega življenja z odrom in za oder odpira prostor za premislek o tem, ali nam kultura v današnjem času sploh še kaj pomeni in koliko je najnižji znesek za katerega sploh še dobimo kaj muzike.

Turjaška Rozamunda po velikolaško je vročekrven, a lahkoten sprehod po svetu poezije, ženske nečimrnosti in varnosti pri delu.

rozamunda-13

O režiserju

Marko Bratuš je leta 2005 diplomiral iz dramaturgije na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Kot soustanovitelj spletnega medija Vest je vrsto let režiral studijske oddaje za splet, na Radiu Slovenija je režiral kratke oddaje kulturnega programa za prvi in tretji program. Posnel jeveč dokumentarnih filmov (Elena, Hoja po vodi, Sanjal sem, da sem srečen). Kot scenarist sodeluje z RTV Slovenija in evropsko televizijsko mrežo EBU. Režiral je tako v ljubiteljskih (Velike Lašče, Šentjakobsko gledališče) kot tudi profesionalnih gledališčih (Kult, Glej, SiTi teater), z JSKD pa že vrsto let sodeluje kot strokovni selektor na področju ljubiteljskega gledališča, od tega štirikrat na državnem nivoju. Od leta 2013 je umetniški vodja Gledališča Glej.

Ustvarjalna ekipa se iskreno zahvaljuje vsem družinskim članom, domačim živalim in partnerjem za moralno podporo in razumevanje večernih izostankov od doma.

rozamunda-9

Igralska zasedba

Turjaška Rozamunda – Alenka Vasič

Turjačan – Janez Gruden

Diva, 1. snubec, Turek – Ana Rigler

Sindikalistka, 2. snubec, Turek – Jana Merjasec Pavlič

Menjava za Etko, 3. snubec, Rozamundina teta, Turek – Urša Zalar

Tehnični mojster – Jože Starič

Scenski mojster, Ojstrovrhar – Matej Polzelnik

Štoparka, Lejla – Tjaša Tomc

Vodja gledališke skupine, pevec – Matjaž Gruden

rozamnudna-8

Scenografija

Matej Babnik

Režija

Marko Bratuš

Tehnična ekipa

Niko Samsa, Zdenko Samsa, Matej Hren, Urban Gruden

Foto: Marko Bratuš

You may also like...